Our feed are updated every month with readers from Torpedo, colleagues & friends.
Subscribe to our mailing list to receive posts as digital letters!

ON IGNOTA BOOKS

WRITER:  TORPEDO - ELIN MARIA OLAUSSEN
DATE:  20.11.21
︎PUBLISHERS

The Carrier Bag Theory of Fiction
By Ursula K. Le Guin
Introduction by Donna Haraway
Images by Lee Bul
Ignota Books 2019


Ignota Books ble etablert av Sarah Shin og Ben Vickers i 2017 og utgir bøker i skjæringspunktet mellom teknologi, myteskaping og magi. Deres første utgivelse er Ursula K. Le Guins innflytelsesrike essay «The Carrier Bag Theory of Fiction» fra 1986. Dette essayet har sirkulert en stund og blitt gjenopptrykket i flere utgaver i nyere tid, bl.a. kom den i dansk oversettelse Bæreposeteorien om fiktion ved forlaget Virkelig i 2017.

Le Guins essay gjenforteller historien om menneskelig evolusjon ved å redefinere teknologi som en kulturell bærepose snarere enn et våpen for dominans. Bæreposeteorien er et oppgjør med den vestlige kulturs overdrevne fokus på våpenbruk og «kamp» som de primære sivilisasjonsskapende redskaper. Vårt samfunn har gjennom årtusener vært fokusert på én grunnfortelling, den om jegeren, til tross for at vi først og fremst var samlere. 

«før verktøyet som tvinger energi utover, lagde vi verktøyet som bringer energi hjem.» Før kjepper, sverd og Heltens drapsverktøy, var våre forfedres største oppfinnelse beholderen: kurven med villhavre, medisinbunten, nettet laget av ditt eget hår, hjemmet, helligdommen, stedet som inneholder alt som er hellig. Mottakeren, innehaveren, historien. Posen med stjerner.

I Ignotas versjon presenteres essayet som en portåpner til terra ignota der muligheter for menneskelige erfaringer og kunnskaper kan oppdages på nytt. Denne lille boken inneholder også en introduksjon av Donna Haraway samt tegninger av kunstneren Lee Bul.Unknown Language
By Hildegard of Bingen and Huw Lemmey
With an introductory story by Bhanu Kapil
Afterword by Alice Spawls
Ignota Books 2020


Middelalderens mystiker Hildegard av Bingens ukjente språk Lingua Ignota er inspirasjonen bak forlagets valg av navn og denne utgivelsen. Boken presenterer seg som en spekulativ mystisk mutantfiksjon som tar leseren med på tidsreiser, visjoner og indre veier til det ytre rom. I tillegg til Huw Lemmeys novelle inneholder boken en introduksjonshistorie av Bhanu Kapil og et etterord av Alice Spawls.

Lenge før informasjonsalderens sammenbrudd, på det tolvte århundre siden profeten Kristus dukket opp, finner unge Hildegard av Bingen nåde i ruinene av den middelalderske verdenen. Etter den store katastrofen og englenes maktkamp som følger, flykter Hildegard fra Guds by og legger ut på en pilegrimsreise mot de fattiges rike. I denne historien om overlevelse og mirakler møter Hildegard kjærlighet, både skeiv og guddommelig, med stor risiko for fare.

Hildegards fortelling blir mottatt i peståret 2020 av Alice Spawls, og deretter i neste århundre, i en sjøgrotte med sprukne ametystvegger. På planeten Avaaz, en gang kjent som Jorden, finner Bhanu Kapils Pinky Agarwalia fragmenter av en vakker kodeks. Lingua Ignota, Hildegards ukjente språk, bærer frø av fornyelse til  en verden i endring.


Pharmako-AI
By K Allado-McDowell
Introduced by Irenosen Okojie
Cover by Refik Anadol
Ignota Books 2020


Den automatiserte psykologen Eliza ble utviklet på midten av 60-tallet av forskeren Joseph Weizenbaum ved laboratoriet for kunstig intelligens, MIT, og med den personlige datamaskinens inntog på 80-tallet ble gjort tilgjengelig for en større del av befolkningen. I utgangspunktet ønsket Weizenbaum å demonstrere at kommunikasjonen mellom menneske og maskin er overfladisk og understreket dette bla ved å mate programmet med et skriptet manus (DOCTOR) som simulerte en psykoterapeut -med særlig inspirasjon fra den da ledende personsentrerte psykologen Carl Rogers, som var viden kjent for å kun gjenta det pasienten sa, bare i form av spørsmål. Likevel fant Weizenbaum til sin store overraskelse at så mange tilskrev Eliza menneskelignende følelser, og mange akademikere mente sågar at programmet ville kunne hjelpe mennesker med psykiske problemer. Selv om programmet var i stand til å delta i samtalen, kommunisere det ikke med innsikt, og tross Weizenbaums insistering på det motsatte, forble mange overbevist om Eliza´s intelligens og forståelse i sin søken etter trøst for problemene de slet med.
Eliza var et tidlig eksempel på forhåndstrente språkrepresentasjonssystemer, kalt Natural Language Processing (NPL). Og et av de første programmene som var i stand til å prøve Turing-testen. I dag fremstår Eliza som en ekstremt enkel chatbot.

I 2020 utga forlaget Ignota Books Pharmako-AI. Boken er forfattet av K. Allado -McDowell i samarbeid med den seneste KI-språkmodellen GPT-3. Til forskjell fra Weizenbaums manus, som ikke ga Eliza så mange innganger til å delta i diskursen annet enn etter reglene og instruksjonene i skriptet, har GPT-3, en tredje generasjon neuralt språksystem, enorme ressurser tilgjengelig. Systemet, utviklet av OpenAI i San Fransisco, har brukt flere måneder på å lære seg naturlig språk ved å analysere bortimot all tilgjengelig tekst på internett; tusenvis av digitaliserte bøker, Wikipedia, blogger og sosiale medier. (GPT-3 ble også satt til å agere som en navngitt populær psykolog og fikk temaet kreativitet, for så å svare på spørsmålet; hvordan kan vi bli mer kreative? Svaret GPT-3 kom opp med forbløffet den nevnte psykologen som mente at det definitivt samsvarte med hva han selv ville sagt. Dette forsøket viser hvordan det kunstige intelligente språksystemet ikke bare kan generere meningsfylt tekst, men også tilsynelatende i en gjenkjennelig personlig språkdrakt).

McDowell innledet sin eksperimentelle samtale med GPT-3 i løpet av den første sommeren av covid-19 pandemien og sammen utforsker de minne, språk og kosmologi. Boken tar opp spørsmål knyttet til alt fra individuell identitet, økologi og intelligens til cyberpunk, forfedre og biosemiotikk. Gjennom en skriveprosess som ligner musikalsk improvisasjon, tilbyr Allado-McDowell og GPT-3 sammen en fraktal poetikk av KI og et glimt inn i litteraturens fremtid.
Pharmako-AI forestiller seg kybernetikk på nytt for en verden som står overfor flere kriser, med dype implikasjoner for hvordan vi ser oss selv, naturen og teknologien i det 21. århundre.


Atlas of Anomalous AI
Edited by Ben Vickers & K Allado-McDowell
Foreword by Bill Sherman
Ignota Books 2020


Som en slange som spiser sin egen hale, eksisterer kunstig intelligens i et sirkulært forhold til dens menneskelige skapere.
Atlas of Anomalous AI er et overbevisende og overraskende kart over vårt komplekse forhold til intelligens, fra eldgamle til nyere kunnskapssystemer. Atlaset er en vilt assosiativ konstellasjon av ideer, historier, kunstverk og historisk materiale, og trekker veksler på kunsthistorikeren Aby Warburgs Mnemosyne Atlas - et bildekart over "antikkens etterliv" - for å nærme seg de definerende konseptene til kunstig intelligens (KI) fra et fantasifullt, kunstnerisk og revitaliserende perspektiv. Atlaset presenterer et hyperdimensjonalt syn på verden, gjennom et bredt spekter av perspektiver som utforsker spørsmålet om hva KI har vært og hva det er i ferd med å bli. Nøkkeltekster om modellering, spådom og automatisering bringes sammen med historier om science fiction, drømmer og menneskelig kunnskap, satt til visjonære og surrealistiske bilder.

Bidrag fra forfattere, filosofer og kuratorer inkluderer: Blaise Agüera y Arcas, Ramon Amaro, Noelani Arista, Jorge Luis Borges, Benjamin H. Bratton, Federico Campagna, Arthur C. Clarke, Rana Dasgupta, Eknath Easwaran, GPT-2, GPT-3, Yuk Hui, Nora N. Khan, Suzanne Kite, Jason Edward Lewis, Catherine Malabou, Hans Ulrich Obrist, Matteo Pasquinelli, Archer Pechawis, Noah Raford, Nisha Ramayya, Beth Singler og Hito Steyerl.

Kunstverk av: Anni Albers, Pablo Amaringo, Refik Anadol, William Blake, Ian Cheng, Ithell Colquhoun, DeepDream, Federico Díaz, Susan Hiller, Hildegard of Bingen, Pierre Huyghe, CG Jung, Hilma af Klint, Emma Kunz, Paul Laffoley, Lucy Siyao Liu, Branko Petrović og Nikola Bojić, Santiago Ramón y Cajal, Casey Reas, Jenna Sutela og Suzanne Treister.© Torpedo Press 2021