︎︎︎  PUBLICATIONS,  FEEDABOUTCART
SILSEILERE
WRITER:  TORPEDO
DATE:  3.05.22
︎EXHIBITION

I anledning innvielse av Torpedos nye lokaler på Bislett inviterer vi deg til åpning av utstillingen Silseilere med Marius Engh (Hermetiske Skygger) og Arild Tveito (Santolarosa).

Torsdag 5 Mai 18:00
Sofies Gate 11. Oslo


Hermetiske Skygger (Bouquiniste)
Felix Fénéon, Novels In Three Lines, 149 EP (2020 AD, Vulg.)
Sv/hv kopi på kopipapir, torsk og plastikkpose (fryst)


Hermetiske Skygger er et kunstnerdrevet initiativ med fokus på porto-avantgarde, den historiske avantgarden og den modernistiske kunstnerarven, sammenstilt med tverrfaglig kunst fra samtiden. En inndeling av virksomheten består i utstillingsprosjekter, kunstproduksjon, alkoholkonsumering, forlag, publikasjoner, hermeneutiske spiraler, kunst- og boksamling og arkiv. Forlaget har navnet Hermetiske Skygger (Bouquiniste), og undersøker publikasjonsmediets reduksjonistiske muligheter, med unntak.
Hermetiske Skygger har sin intime virksomhet sentralt i Oslo der de startet opp under Korona-pandemien, august 2020, og har i år åpnet to rom og kjøkken i Frysja kunstnersenter på Kjelsås som går parallelt med det første.

Santolarosa/Centralbanken
Ekstrakt fra Testamente av Doktor I.L Sandomir de son vivant, Visekuratoren og Grunnleggeren av det Patafysiske Kollegium, OPUS Patafysikum, forutgående for hans andre patafysiske verk. Pamflett, digitaltrykk, håndbundet i 49 eksemplarer, Patafysisk Centralbyrå, 2021


Santolarosa er lokalisert i Huitfeldts gate 12 (etablert 2019). I omtrent 28 minutters gange mot øst i Brugata 12, ligger Centralbanken (etablert 2021). Disse to er bundet sammen i en knute og opererer som forlag, kunstgalleri, pantelåner, låsesmed og patafysisk kuriositetskabinett med arkiv og bibliotek. I Alfred Jarry's (1873-1907) roman «Bedrifter og idéer av doktor Faustroll, patafysiker» legger hovedpersonene ut for å seile i en båt hvis bunn er en sil laget av et polert kobbernett dyppet i flytende parafin. Faustroll forklarer nøye for sine medpassasjerer de fysiske lovene som gjør at en sil kan flyte på vannet. Båten er usenkbar, spesielt da de etter Faustrolls «inngrodde vane» ikke skal seile på vannet men på land. Overlastet med kompass, kart, sekstanter og andre vitenskapelige instrumenter legger de ut på en seilas. Denne seilasen brukes gjerne som et symbol på patafysikken. «Ty», säger Mélanie le Plumet i en uppsats i Cahiers du Collège de 'Pataphysique nr 5-6, «seglatsen, eller Patafysiken, är samtidigt orientering och clinamen».
        (Clinamen, «avdriften» utgör enligt Epikuros atomlära en icke lagbunden omärklig kursförskjutning hos atomen under dess fall genom tomrummet, en nyckfullhet, ett misstag om man så vill, som inte desto mindre möjliggör skapelsen, ty om inte atomerna kom ur kurs och kolliderade med varandra skulle världen aldrig bli till. «Epikuros har förstått», skriver patafysikern Oktav Votka, «att i centrum av all tanke liksom av all verklighet [vilket aldrig någonsin är något annat än en tanke om verkligheten] finns en oändligt liten aberration, en ofattlig böjning, som likväl orienterar eller desorienterar allt.»)* *Segla i ett såll, patafysisk antologi, sammanställd av Claes Hylinger, Rönnells Antikvariat, Stockholm, Göteborg, 1987/2014.

Correspondence Auditor of the College of 'Pataphysics: Arild Tveito
Oslo, on the 16th of the month Palotin, year 149 P.E.
On the feast of the Déploration de St Achras, éleveur de Polyèdres
(5th of May 2022 A.D., vulg.)
Salut à tousON HAJAR PRESS
WRITER:  TORPEDO - ELIN MARIA OLAUSSEN
DATE:  2.05.22
︎PUBLISHERS

Hajar Press ble etablert i 2020 av Brekhna Aftab og Farhaana Arefin. Forlaget publiserer politisk engasjert skjønnlitteratur og sakprosa, inkludert poesi og essays, av fargede forfattere.  Frustrasjonen over forlagsbransjens strukturelle problemer med institusjonell rasisme, kommersielle følgetrender, Amazons dominans og atomiseringen av lesere og forfattere, samt mangelen på internasjonal og antirasistisk solidaritet, er ifølge dem incentiver for opprettelsen. Les mer om forlaget og utgivelsene deres her.

I bokhandelen presenterer vi nå et knippe titler fra Hajar:
Experiments in Imagining Otherwise

Lola Olufemi
Hajar Press 2021


Lola Olufemi navigerer i rommet mellom det som er og det som kan være. Ved å veve sammen fragmentariske refleksjoner i prosa og poesi, utforsker hun i denne boken muligheten for å leve annerledes, basert på svart feministisk vitenskap og politisk organisering.

Lola Olufemi er en svart feministisk forfatter fra London. Arbeidene hennes fokuserer på bruken av en feministisk forestilling og dens forhold til fremtiden, politiske krav og fantasifulle revolusjonære potensialer. Hun er for tiden også aktuell med boken Feminism, Interrupted: Disrupting Power, utgitt på Verso i år.The Stone House
Yara Hawari
Hajar Press 2021


I 1968 har det arabiske nederlaget i Naksa ført til tap av hele det historiske Palestina. Midt i denne voldelige politiske omveltningen legger en ung palestinsk gutt ut på skoletur for å besøke Vestbredden for første gang. For gutten, hans mor og bestemor, setter reisen i gang en flom av minner som knytter tre generasjoner sammen. Hvordan skaper disse personlige erfaringene en kollektiv historie? Hvorfor føler noen seg skyldige for å ha overlevd krig? Er det rart å lengte etter en tid en selv aldri har opplevd?

Hawari benytter seg av minnets varige kraft som motstand til innsnevringene i palestinernes liv. Familiens uavbrutte utholdenhet og flere tiårs lange kamp for å beholde steinhuset sitt settes opp mot et system som er opptatt av å utslette deres folk.

Yara Hawari er en palestinsk forfatter og politisk kommentator. Hun har doktorgrad i Midtøsten-politikk ved University of Exeter, med fokus på muntlig historie og urfolksstudier. The Stone Houseer hennes første bok.
Brick by Brick
How We Build a World Without Prisons

Cradle Community
Hajar Press 2021


For kollektivet Cradle Community er kampen for avskaffelse av fengsler i USA en kamp for kollektiv frigjøring: en transformativ visjon om en tryggere verden, der samfunn lever fritt for utnyttelse. Boken trekker forbindelser på tvers av sosiale rettferdighetsbevegelser og belyser hvordan skadelige ideer om kriminalitet og straff kan manifestere seg på mange måter utenfor fengselsindustrikomplekset.

Boken er skapt i samarbeid med aktivister som kjemper for rettferdighet innen bolig, mat, klima, migrasjon og overlevende etter voldshendelser.

Cradle Community inviterer oss til å utforske hva som skal til for å demontere undertrykkelsesstrukturer, og til å forestille oss fremtiden vi kan bygge opp igjen sammen – murstein for murstein.

Cradle Community er et kollektiv av arrangører forpliktet til radikal utdanning og å bygge forståelse for avskaffelse av fengsler og transformativ rettferdighet. Brick by Brick er deres første bok.The Leaf of the Neem Tree
Jamal Mehmood
Hajar Press 2021


Bladene fra det sørasiatiske neemtreet har i århundrer blitt brukt som folkemedisin og er kjent for sin bitre smak.  I The Leaf of the Neem Tree avdekker Jamal Mehmood bitre sannheter som følger med å vokse opp og bli konfrontert med de konkrete realitetene i vår verden.

Ved å veve sammen frie vers og den orientalske diktekunsten Ghazal, og engelsk med urdu, leder diktene leseren gjennom forfatterens vandrende sinn, som beveger seg fra Gillingham til Kashmir; Ghassan Kanafani til Mansour Hallaj.  Vi får innblikk i verdenene til en som sliter med det harde livet etter universitetet; en sjømann som finner på å svømme til England; og en mann som bestemte seg for å forlate England helt.

Jamal Mehmood er poet, forfatter og filmskaper bosatt i London.
Fovea / Ages Ago
Sarah Lasoye
Hajar Press 2021


Fovea centralis er en liten fordypning i netthinnen som produserer vårt skarpeste syn.

Gjennom abstrakte og narrative dikt åpner Lasoyes tidseksperimenter opp for et ømt indre liv og et behov for å forankre seg i andre. Denne kompakte samlingen holder seg for seg selv – en nysgjerrig, personlig kontemplasjon over barndom og vekst.

Sarah Lasoye er poet og forfatter bosatt i London.


ON PRIMARY INFORMATION
WRITER:  TORPEDO - KAREN CHRISTINE TANDBERG
DATE:  2.05.22
︎PUBLISHERS


Torpedo Press, 2022