Torpedo Press

Lørdag 13. April 2024 
13:00 

Torpedo
Multipress presenterer to nye angles:
Angle 29°, Geir Moseid, “Our Other Room”
Angle 30°, Lill-Ann Chepstow-Lusty, “Theses on Faeces”

Geir Moseid, Angle 29°, Our Other Room, har sitt utgangspunkt i kjente omgivelser og nære relasjoner. Med hjemmet som arena undersøkes ulike og ofte motstridende fortellinger og drama. Et hjem er en lukket og beskyttet sfære hvor du har mulighet til å skjerme deg fra omverdenen og beskytte deg mot offentlighetens kontrollerende blikk. Samtidig er det i denne avgrensningen at hjemmets dobbelthet gjør seg gjeldende. Moseids motiver søker å utnytte denne tvetydigheten ved å iscenesette ambivalente bilder uten noe definert narrativ. Bildene ligger i skjæringspunktet mellom den iscenesatte og dokumentariske tradisjonen.

Lill-Ann Chepstow-Lusty, Angle 30°, Theses on Faeces, presenterer en rekke ulike perspektiver på noe så trivielt, men avskyelig som ekrementer. Med sin lekfulle fotografiske tilnærming undersøker Chepstow-Lusty avføringens materialitet, men peker også på dens potensial til å inneha en mer metaforisk betydning. I kunsthistorien finner vi mange eksempler på kroppsvesker og eksrementers evne til å vekke både avsky og begjær, abjektet. Selv fotografier av bæsj, som kun er representasjoner uten lukt, har bevart sin evne til å virke frastøtende.Torsdag 4. apr 2024   
18:00  

Torpedo                   
Kunsten å sirkulere 

Mette Edvardsen, Eivind Slettemeås og Jørn H. Sværen har på ulike måter vært opptatt av bøker og teksters sosiale liv. Torsdag 4. april inviterer vi til en samtale med dem om dette. Her ser vi nærmere på skjebnene til:

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine: 
A book on reading, writing, memory and forgetting in a library of living books

Red. Mette Edvardsen, Kristien Van den Brande, Victoria Pérez Royo, Runa Borch Skolseg
Mousse Publishing og Oslobiennalen, 2019

MYCELIUM: en samtaleserie om stedskunst og prosjekter som utforsker forholdet mellom kunst og sted
Red. Eivind Slettemeås, Harpefoss Hotell 2022-

Eden
Jørn H. Sværen, England Forlag 2023

“Jeg skulle likt og visst akkurat hvor bøkene mine befinner seg … for ikke lenge siden hadde jeg en dagdrøm om en imaginær person som gikk under navnet Information Man, og jeg skrev den ned. La meg lese den for deg. “Information Man er en som kommer bort til deg og begynner å fortelle deg historier og fakta om et spesifikt tema i livet ditt. Han kom til meg og sa, ‘Av alle bøkene dine som finnes der ute, så ligger bare 171 av dem med forsiden opp uten noe annet oppå seg, 2026 står vertikalt plassert på biblioteker, og 2715 ligger under bøker i stabler. … Atten av bøkene har blitt kastet eller ødelagt med vilje. Femtitre bøker har aldri blitt åpnet ... Tohundreogtjueen mennesker har luktet på ulike sider i bøkene. Tre av bøkene har vært i kontinuerlig bevegelse siden de ble kjøpt, alle disse befinner seg på en båt i nærheten av Seattle i Washington.'" … Hadde det ikke vært fint å vite ting som dette?” Ed Ruscha i “My Books End Up in the Trash,” The New York Times, 27. august, 1972

Kunsten å sirkulere er utviklet i samarbeid med Lotte Grønneberg og Karin Nygård og er del av et større prosjekt som realiseres med midler fra Norsk kulturfond - Pilotprosjekt for distribusjon og formidling av kunst- og kunstnerbøker. 
 
Onsdag 10 jan 2024 
18:00 

Torpedo
Codex Polaris presenterer Bibliotek Nordica!

Velkommen til en kveld viet kunstnergruppen Codex Polaris' unike prosjekt Bibliotek Nordica, et mobilt bibliotek bestående av 82 kunstnerbøker laget av kunstnere fra Danmark, Sverige, Island, Norge og Finland.

Biblioteket vil for anledningen være utstilt på Torpedo og sammen med Codex Polaris kikker vi på bøkene og prøver å finne ut av hvordan man leser et bibliotek. 

︎︎︎Codex Polaris
︎︎︎Bibliotek Nordica
Sunday 12 Nov 2023
18-20:00.

Skeivt kunst- og kultursenter in Sofienberg kirke

Join us for the launch of Sille Storihle's The Stonewall Nation at SKOKS/Sofienberg kirke!

For the launch, Storihle has invited friends and colleagues who will read from the archival documents featured in the book. The book (published by Sille Storihle and Torpedo Press) will be available for purchase.

The event will take place in English.
Light refreshments will be served. All welcome!

Supported by: Queer Culture Year 2022, Norway Arts and Culture, Atelier Kunstnerforbundet and OCA.

︎︎︎The Stonewall Nation
︎︎︎SKOKS/Sofienberg kirkeWednesday 8 Nov. 2023
19:00

Torpedo
MacGuffin magazine presentation, conversation and browse

Join us for an evening dedicated to the stunning design & crafts magazine MacGuffin, which for the past decade (almost) has provided the world with "backstage information" on the life of things!
Editor Ernst van der Hoeven in conversation with Ellef Prestsæter.

Issues 1-12 available for browsing.

All welcome!

Also, the day before (November 7), van der Hoeven and MacGuffin will visit Lillestrøm and Nitja for the Norway launch of Issue 12 - The Log, featuring a large section on and from Hans Hamid Rasmussen's Elva er et annet sted. More info here

︎︎︎MacGuffin
︎︎︎Elva er et annet stedThursday 19 October 2023

18:00
Astrup Fearnley Museet
Post-Nordic: Book launch and talk

Join us for the launch of Jonas Ekeberg's Post-Nordic—The Rise and Fall of a Nordic Art Scene 1986–2006, his extensive survey of Nordic Art in the long nineties. In his talk at the event, Ekeberg will consider how Astrup Fearnley Museet, and the exhibition Before Tomorrow, relate to the Nordic art scene of the 1990s and early 2000s.

The lecture will be conducted in English.

All welcome!

︎︎︎Astrup Fearnley MuseetThursday 21 Sept.
18.00-20
2023

Torpedo
Join us for the launch of Action-Image, a fanzine experiment by Abirami Logendran and Nicholas Norton,
stirring up philosopher Gilles Deleuze’s taxonomy of image types.

Action-Images will be projected. Drinks will be served. The fanzine will be available for purchase.
The publication is the result of Logendran and Norton’s residency at Torpedo this summer.

All welcome!

Abirami Logendran (born 1992) is a graphic designer and writer. She writes film criticism for Klassekampen, Wuxia, and Montages, and has designed books for Cappelen Damm, Aschehoug, and others.

Nicholas Norton (born 1989) is an art critic and writer. He has contributed to publications including Kunstkritikk, Billedkunst, Artforum, Neural, Contemporary Art Stavanger, and Norsk Kunstårbok.
@abilogix
@_nortonnicholasSaturday 15 April 2023
13.00

Torpedo
Join us for the Oslo book launch of Tokuko Shimizu: TEXTILE POSTERS!

Co-author Øyvind Renberg in conversation with art critic Espen Hauglid.

Screening of a dancefilm by Kumi Oda (featuring Mei and Kumiko Yamanaka) made in response to Shimizu’s work.

Read more About Miho Shimizu and Øyvind Renberg here, and the book here
Onsdag 15. mars 2023
18.00

Torpedo
Lesesirkel: Og så kom befrierne

I påvente av Torpedo og Guttormsgaards arkivs kommende gjenutgivelse av Og så kom befrierne, Albert Jærns dagbok i tekst og tresnitt fra andre verdenskrig, inviterer vi publikum til å lese og utforske boka sammen med oss.
Hvordan ble boka laget? Hva slags historie forteller den? Og hvordan er det å lese den i dag?

Foruten dagboken, ser vi på de originale trykkplatene som Jærn skar og gjemte unna i et hemmelig skap under krigen.
Guttormsgaards arkiv stiller med originaleksemplarer av boken til utlån

Arrangementet er åpent for alle og er et samarbeid mellom Guttormsgaards arkiv, kurator Kristine Jærn Pilgaard og Torpedo
Torsdag 5 Mai 2022

18.00

Torpedo
I anledning innvielse av Torpedos nye lokaler på Bislett inviterer vi deg til åpning av utstillingen Silseilere med Marius Engh (Hermetiske Skygger) og Arild Tveito (Santolarosa). 
Hermetiske Skygger er et kunstnerdrevet initiativ med fokus på porto-avantgarde, den historiske avantgarden og den modernistiske kunstnerarven, sammenstilt med tverrfaglig kunst fra samtiden. En inndeling av virksomheten består i utstillingsprosjekter, kunstproduksjon, alkoholkonsumering, forlag, publikasjoner, hermeneutiske spiraler, kunst- og boksamling og arkiv. Forlaget har navnet Hermetiske Skygger (Bouquiniste), og undersøker publikasjonsmediets reduksjonistiske muligheter, med unntak.
Hermetiske Skygger har sin intime virksomhet sentralt i Oslo der de startet opp under Korona-pandemien, august 2020, og har i år åpnet to rom og kjøkken i Frysja kunstnersenter på Kjelsås som går parallelt med det første.

Santolarosa er lokalisert i Huitfeldts gate 12 (etablert 2019). I omtrent 28 minutters gange mot øst i Brugata 12, ligger Centralbanken (etablert 2021). Disse to er bundet sammen i en knute og opererer som forlag, kunstgalleri, pantelåner, låsesmed og patafysisk kuriositetskabinett med arkiv og bibliotek. I Alfred Jarry's (1873-1907) roman «Bedrifter og idéer av doktor Faustroll, patafysiker» legger hovedpersonene ut for å seile i en båt hvis bunn er en sil laget av et polert kobbernett dyppet i flytende parafin. Faustroll forklarer nøye for sine medpassasjerer de fysiske lovene som gjør at en sil kan flyte på vannet. Båten er usenkbar, spesielt da de etter Faustrolls «inngrodde vane» ikke skal seile på vannet men på land. Overlastet med kompass, kart, sekstanter og andre vitenskapelige instrumenter legger de ut på en seilas. Denne seilasen brukes gjerne som et symbol på patafysikken. «Ty», säger Mélanie le Plumet i en uppsats i Cahiers du Collège de 'Pataphysique nr 5-6, «seglatsen, eller Patafysiken, är samtidigt orientering och clinamen».

        (Clinamen, «avdriften» utgör enligt Epikuros atomlära en icke lagbunden omärklig kursförskjutning hos atomen under dess fall genom tomrummet, en nyckfullhet, ett misstag om man så vill, som inte desto mindre möjliggör skapelsen, ty om inte atomerna kom ur kurs och kolliderade med varandra skulle världen aldrig bli till. «Epikuros har förstått», skriver patafysikern Oktav Votka, «att i centrum av all tanke liksom av all verklighet [vilket aldrig någonsin är något annat än en tanke om verkligheten] finns en oändligt liten aberration, en ofattlig böjning, som likväl orienterar eller desorienterar allt.»)* *Segla i ett såll, patafysisk antologi, sammanställd av Claes Hylinger, Rönnells Antikvariat, Stockholm, Göteborg, 1987/2014.

Correspondence Auditor of the College of 'Pataphysics: Arild Tveito
Oslo, on the 16th of the month Palotin, year 149 P.E.
On the feast of the Déploration de St Achras, éleveur de Polyèdres
(5th of May 2022 A.D., vulg.)
Salut à tous