Torpedo PressElva er et annet sted - Bilder fra tømmerfløting på Glomma
Hans Hamid Rasmussen, Per Petterson, Ellef Prestsæter (Red.)

I 1985 var Hans Hamid Rasmussen en ung tømmerfløter med fotoapparat rundt halsen. Elva var både natur og industri, metafor og infrastruktur, en scene for små og store begivenheter som dette året utspilte seg for siste gang.

Elva er et annet sted er en bildefortelling fra de siste årene med tømmerfløting på Glomma. Med utgangspunkt i et unikt bildemateriale har Rasmussen komponert en historie som bearbeider og dramatiserer minner fra arbeidet som fløter.

Fotografiene er annotert av Rasmussen og akkompagneres av Per Pettersons erindringer fra et fløteskue ved Bingsfossen i 1960.Verdenskunst – hverdagskunst

Elva er et annet sted er den første boka i serien Verdenskunst – hverdagskunst, som utgis av Torpedo Press i samarbeid med Guttormsgaards arkiv og redigeres av Ellef Prestsæter.

Navnet på serien er inspirert av den danske kunstformidleren og bokkunstneren Rudolf Broby-Johansens bok Hverdagskunst – verdenskunst fra 1942. Ifølge Broby var verdenskunst og hverdagskunst to sider av samme sak, og kunst var noe alle kunne tilegne seg gjennom å se og lese.

Den demokratiske sprengkraften i prosjektet til Broby lå først og fremst i ideen om «hverdagskunst». Ordet «verdenskunst» forbandt han fortsatt med den vestlige kulturens ypperste frambringelser. Ved å snu om på rekkefølgen i Brobys formel, markerer bokserien Verdenskunst – hverdagskunst en ny orientering: Hvordan kan en reell og inkluderende verdenskunst arte seg i dag?

22.0 x 16.0 cm, 138 sider
Hans Hamid Rasmussen (f. 1963 i Alger, bosatt i Oslo og Rakkestad) er bildekunstner. Han var inntil nylig professor i visuell kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo. Kommende soloutstillinger: Guttormsgaards arkiv (Blaker, 2022) og Trafo Kunsthall (Asker, 2023).

Per Petterson (f. 1952 i Oslo, bosatt i Aurskog-Høland) er forfatter. Han har gitt ut elleve bøker og er oversatt til mer enn femti språk. Seneste utgivelse: Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021.

Boka er utgitt med støtte fra Norsk kulturråd, Viken fylkeskommune og Lillestrøm kommune.

Opplag: 2000
Språk: Norsk
ISBN 978-82-93104-29-2
Utgitt av Torpedo Press 2022

Anmeldelser Kunstkritikk: https://kunstkritikk.no/transportokonomien-revurdert/
Klassekampen: https://klassekampen.no/utgave/2022-08-31/som-strom-i-elv
Kunstavisen: https://kunstavisen.no/artikkel/2022/det-siste-tommerElva er et annet sted